Viktig praktisk information

Här har vi samlat viktig praktisk information för både deltagare och besökare.

När?

Tävlingen äger rum 2020-10-03. Det finns ännu inget fastslaget schema för tävlingsdagen, men titta gärna på ett från tidigare år för att få en uppfattning om hur det kan se ut: Tävlingsschema 2018.

Information för deltagare

  • Registrering sker mellan kl. 8:00 till 9:30. Var i god tid.
  • Värdesaker ansvarar vi inte för. Om du har något du helst vill ha lite undangömt kan en bra idé vara att lägga det i CRF:s lokal, det är i en källare ca 150 meter från Ljusgården. Ryck tag i en funktionär så borde personen kunna vägleda dig. Vi kommer även att ha tillgång till ett närliggande konferensrum där saker kan förvaras.
  • Ni kan få gratis internetuppkoppling under dagen. Fråga efter det vid registreringen.
  • Man får gratis lunch som deltagare. Det kan hämtas ut i kiosken när man känner för det!
  • Vid tävlingsområdet kommer det att finnas tillgång till en verkstad och verktyg där man kan göra modifikationer på eller reparera sin robot. Var noggrann med att INTE koppla in trasig utrustning i uttagen då detta kan få en säkring att gå vilket ställer till det väldigt mycket.
  • Var lyhörda på upprop under dagen, schemat kan ändras utan förvarning. Kommer man inte till matchen räknas det som walkover.
  • Film och fotografier uppmuntras starkt! Vi tar gärna del av ert material efter tävlingen.
  • Fyll gärna i vår enkät efter tävlingen och säg vad du tycker! Det betyder mycket för oss att förbättra tävlingen och vi vill göra det så bra som möjligt för er.
  • Vid frågor och funderingar inför Robot-SM går det att kontakta tävlingsledningen via e-post, se kontaktinformation under Kontakt.

Startmodulerna

Under Robot-SM och Robotchallange (Europas största robottävling) 2012 användes startmodulsystemet med stor framgång. Syftet var att göra tävlingen mer rättvis och för att få bort tjuvstarter. Därför kommer detta system att användas även i år. Du kan antingen implementera själv, eller köpa den färdiga modulen. Den färdiga modulen kostar 75 kr inkl. frakt inom Sverige. Utan frakt kostar modulen 60 kr. Beställer du flera moduler behöver du bara betala fraktpriset på en av dem. Beställning sker i samband med anmälan. Betalning sker till CRF:s bankgiro på bankgiro: 5861-1898. Märk betalningen med ditt namn (för- och efternamn) och ”startmodul”. Skicka även ett mail att du skickat pengar. Modulen kommer att skickas så fort pengarna kommer in till vårt konto. Om du behöver skicka utanför Sverige, kontakta oss så ska vi se hur vi kan lösa det.

Startmodulerna kan även köpas via http://startmodule.com/ eller Hobbytroniks hemsida.

Om du inte vill köpa en startmodul finns det möjlighet att låna under en tävlingen mot deposition. Vi kan dock inte garantera att vi har några kvar att låna ut under Robot-SM, så beställ hellre din modul. Du har också större möjlighet att integrera den i roboten ifall du köper en egen.

Mer info om regleringar och liknande hittas under information om startsystemet.

Hitta hit

Bil

För att hitta hit med bil är det enklast att köra mot Teknologgården 2, 412 58 Göteborg. Använd någon tjänst som t.ex. Google Maps, Eniro eller Hitta för att få fram en vägbeskrivning. GPS är ju också en klassiker. På Chalmers finns det parkeringsplatser på följande ställen:

Kommunalt

Om du bor i Göteborg kan du åka kommunalt. Spårvagn är Göteborgarnas favorit. TIll Chalmers går spårvagn 6, 7, 8, 10, 13 samt buss 16. Om du kommer med tåg via Centralstationen rekommenderas spårvagn 7 från Drottningtorget mot Tynnered eller buss 16 från Nordstan mot Eketrägatan. För mer information, se vasttrafik.se. Från Chalmershållplatsen går du in mot Chalmers. Fortsätt gå rakt fram in på campus tills du ser en blå tågvagn längre bort. Fortsätt gå förbi tågvagnen och gå sedan in i den stora byggnaden till vänster. Väl där inne är Ljusgården precis till vänster.

Boende under Robot-SM

För alla våra långväga deltagare och besökare har vi sammanställt några lämpliga länkar med möjliga boendealternativ under Robot-SM. Kom ihåg att boka i god tid så att ni inte står utan sovplats!

Vad man skall ha med sig?

– En robot per tävling du/ni tänker ställa upp i.
– En bärbar dator med lämplig programvara om du vill kunna programmera om din robot mellan deltävlingarna.
– Reservkomponenter för att kunna byta det som eventuellt går sönder i stridens hetta.

Vad Erbjuds

Vi kommer ha ett antal lödstationer som samtliga deltagare får samsas om samt en arbetsstation med eluttag per lag. Vi kommer även att kunna tillhandahålla med viss felsökningsutrustning, men ta alltid med din egen för säkerhets skull.

Bygga Robot

Om du aldrig byggt en robot men tycker att det verkar vara spännande så är Robot-SM en utmärkt anledning att börja. Det kan verka övermäktigt med alla kunskaper och komponenter som krävs för att bygga en autonom robot, men sanningen är att även du kan lära dig allt som behövs för att kunna ställa upp om du bara har tid och engagemang nog. Men för att börja så behöver man alltid någon form av handledning.

Om detta inte lockar är en möjlig start internet. Det finns ett överflöd av information om robotar som är gratis att läsa och ladda ner, däribland:
Society of Robots
Daves Sumo Robot project
(Eller gör en sökning med någon sökmotor på Sumo Build Minisumo)

Ett alternativ som kan vara mer lätt-tillgängligt för den oinvigde är böcker riktade till nybörjaren. Dessa kan ge en aldeles utmärkt bas att bygga vidare på och har desutom oftas strukturerade beskrivningar för hur du bygger din första robot. Från delar till färdig produkt.

Några rekomenderade böcker är:

“JunkBots, Bugbots, and Bots on Wheels: Building Simple Robots With BEAM Technology”
Författare: David Hrynkiw, Mark Tilden
Innehåller bland mycket annat intressant en bra och enkel beskrivning på hur du bygger en billig Minisumo robot.

“Robot Sumo: The Official Guide”
Författare: Pete Miles
Byggbeskrivningar, internationella regler m.m. OBS! Vissa skillnader i regler kan förekomma mellan boken och de regler som används under Robot-SM.